Op de pagina 'Steun ook' schrijven steunbetuigers ook allerlei ideeën.

Samen met de Vereniging van Ervaringsdeskundigen en psychiater Jim van Os, roept LOC op tot een maatschappelijk debat over een waarde-volle GGz. In een serie blogs geven we op hoofdlijnen weer waarom we dat willen. We doen dat in elke blog uit de reeks aan de hand van een belangrijk element uit de oproep van de initiatiefnemers. Ook lees je wat ervaringsdeskundigen, naasten en professionals in hun steunbetuiging daarvan vinden. Deel 2 van de serie gaat over de opzet van het GGz-systeem.

 

De GGz is eenzijdig bedrijfsmatig opgezet. De discussie over de ROM-metingen en bijbehorende benchmarks is daarvan een voorbeeld. Maar ook de verplichting voor hulpverleners om bij de verzekeraar aan te geven wat iemand heeft. Omdat de verzekeraar anders niet betaalt. Het systeem is daardoor op wantrouwen gebaseerd. En dat is funest voor elke hulpverleningsrelatie, omdat vertrouwen daarin onontbeerlijk is.

 

“Ik heb na jaren proberen de huidige GGz de rug toegekeerd, geen vertrouwen meer in. Met name voor mensen met een wat complexere problematiek is het huidige systeem een ramp. Het is meedraaien in de fabrieksmatige werkwijze of elders zien dat je hulp weet te vinden. Er is totaal geen ruimte voor een persoonlijke aanpak.”

Anonieme steunbetuiger op www.waarde-volleggz.nl

 

“Mensen zitten soms al tien jaar aan dezelfde medicijnen, terwijl er niets verandert. Krijgen elke keer een andere hulpverlener. Waar het om draait is dat je kijkt naar wat iemand werkelijk nodig heeft - niet alleen medisch, maar vooral sociaal en vanuit zingevingsperspectief. Hoop en optimisme zijn daarbij sleutelwoorden. Wat heeft iemand nodig om in waardigheid een zinvol bestaan op te bouwen? Dat is een ander uitgangspunt dan een label met een hersenziekte te plakken.”

Jim van Os in een interview voor Zorg & Zeggenschap 2017

 

Eerstvolgende stap

Als eerste stap is het noodzakelijk om een gezamenlijk perspectief te ontwikkelen. Daarom zetten we met alle bij de GGz betrokkenen in op een maatschappelijk debat. Zodat we met elkaar nadenken over het gezamenlijke perspectief. En welke stappen er nodig zijn om tot een bredere beweging te komen. Want er zijn ook al allerlei goede initiatieven, maar de verandering gaat nog niet ver genoeg. Het vormen van een brede beweging voor radicale verandering is hoognodig.

 

“Ik steun dit omdat er anders binnenkort geen zorg meer is.”

Roelf Renkema, steunbetuiger

 

Betuig je steun!

Herken je dit en wil je meedoen? Ga dan naar www.waarde-volleggz.nl en steun ook! Op die online pagina's kun je ook alle steunbetuigingen lezen, meepraten en aangeven dat je wilt meedoen. Dit kan allemaal ook via loc@loc.nl, 030 2843200 of een brief(je) aan Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht.

 

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Laat ook weten:

  1. Wat is volgens jou nodig (hiervoor)?
  2. Wat kunnen we doen om die bredere beweging in de samenleving te starten voor waarde-volle geestelijke gezondheidszorg?

Met profiel

Plaats op de Praat of doe mee-pagina een bericht waar mensen ook makkelijk op kunnen reageren.

Heb je een profiel op dit sociale platform*, ben je lid van deze groep en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een bericht plaatsen. Maak hier een profiel. Wordt vervolgens hier lid van deze groep en:

  Plaats een bericht

 

Zonder profiel

Plaats rechtsonder op de Praat of doe mee-pagina zonder profiel direct je idee(ën).

Of geef je idee(ën) door via de LOC-Vraagbaak: 030 - 284 32 00; loc@loc.nl of Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht.

 

*Voor meer info over gebruik van dit platform en privacy, kijk hier.

Ideeën

 

De reactiemodule haalt reacties op...

 

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl