Op de pagina 'Steun ook' schrijven steunbetuigers ook allerlei ideeën.

GGZ moet mensgericht en niet marktgericht!

GGZ moet mensgericht en niet marktgericht!

beroepseer.nlhttps://beroepseer.nl/ Mijn naam is Frits Bosch, ik heb 36 jaar in de eerste lijn gewerkt. Het persoonlijke contact met de cliënt was altijd de basis voor mijn hulp. Cliënten konden binnen twee weken starten met de behandeling en het dossier bleef onder mijn eigen beheer, zodat de privacy gewaarborgd bleef. Bij iedere cliënt zocht ik naar een passend hulpaanbod en vermeed zoveel mogelijk het plakken van etiketten. Vaak maakte ik gebruik van minimale interventies en eigen ervaringen om mensen in beweging te zetten.

Tijdens de stage van mijn studie psychologie begeleidde ik Willemijn. Zij was opgenomen in Amstelland, een sociotherapeutische gemeenschap van het Provinciaal Ziekenhuis in Santpoort, omdat zij ‘niet meer kon praten’ . Er waren sterke aanwijzingen dat dit een emotionele oorzaak had. In die periode groeide bij mij al de overtuiging dat snelle psychologische hulp veel ellende kan voorkomen.

Op een oudermiddag herken ik de ouders van Willemijn die in een hoekje van de zaal staan en loop ik even naar hen toe om een praatje te maken. Haar moeder vertelt dat Willemijn altijd een enorme perfectionist was. Voor haar eindexamen mavo had zij zich over de kop gewerkt, was gezakt en had daarna een ‘zenuwinzinking’ gekregen. Via de huisarts werd zij verwezen naar Amstelland. Na de oudermiddag drink ik met mijn collega’s nog even een glaasje, maar ik ben er niet helemaal bij met mijn gedachten. Wat zou er gebeurd zijn als Willemijn eerder hulp had gekregen? (citaat uit `Help, de psycholoog verzuipt!’).

Het persoonlijke contact met de client is altijd de basis geweest voor mijn hulp, maar de laatste jaren maak ik mij grote zorgen over de verschraling en de verzakelijking van de hele GGZ. Mensen met GGZ-problemen worden helaas steeds meer in vakjes gestopt. GGZ-aanbieders moeten productie draaien en cijfermatige verantwoording afleggen aan zorgverzekeraars door middel van ongeschikte en privacygevoelige vragenlijstjes. Sinds de invoering van de marktwerking gingen grote GGZ-instellingen concurreren in de eerste lijn met vrijgevestigden. Hun hulp was echter onpersoonlijker, hun medewerkers waren lager geschoold en hadden minder ervaring met het behandelen van de gevarieerde problemen die zich in de eerste lijn aandienen, zoals depressies en angstklachten in combinatie met relatie-en gezinsproblemen. Gevolg was dat de psychologische hulp verschraalde, geen goede diagnoses werden gesteld en mensen met zware psychische problemen (aandachtstoornissen, autisme en persoonlijkheidsstoornissen) van het kastje naar de muur werden gestuurd. Dat is curieus, omdat GGZ-instellingen veel beter toegerust zijn om juist deze zwaardere groep patiënten te behandelen. Ik denk dan aan vierentwintig uurs-bereikbaarheid, psychiatrische expertise en groepsbehandeling. Laat GGZ-instellingen weer gaan doen waarvoor zij zijn opgericht: mensen helpen met zware problemen en niet gaan concurreren met vrijgevestigde psychologen in de basis-GGZ, die veel meer kennis en ervaring hebben in op-maat-behandeling van cliënten met relatief lichtere problemen.

Frits Bosch Gz-psycholoog Voorzitter GGZ-op-maat Schrijver van het boek: ‘Help de psycholoog verzuipt!’ Dit boek is uitgegeven door Stichting Beroepseer en is te koop bij (online) boekwinkels of te bestellen bij https://beroepseer.vrijeboeken.com/book/9789492458940-help-de-psycholoog-verzuipt.html.

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Reacties

  • GGZ in opmaat naar waardevolle zorg moet ggz in opmaat worden. De eerste lijn moet meer opmaat gaan doen en de VPK's in tweede lijn duidelijk maken dat zij niet systeemgericht moeten werken maar zo dat de patient/client maatschappij vriendelijk gericht blijft in waardevol  meedoen. Immers is het "niets over ons of zonder ons MAAR MET ONS!"

    Als eerste lijn zorgmanager in veldzorg is dit mijn drive om de zorg intramuraal meer extra muraal te maken, opname als het niet anders kan, maar behandelen vanuit het thuis kanaal is doen verplicht.

    Dan pas GGZ in pmaat wat ggz in opmaat wordt, doelgericht en niet maatschappelijk uitval gericht zoals het nu is.

Deze reactie is verwijderd

Laat ook weten:

  1. Wat is volgens jou nodig (hiervoor)?
  2. Wat kunnen we doen om die bredere beweging in de samenleving te starten voor waarde-volle geestelijke gezondheidszorg?

Met profiel

Plaats op de Praat of doe mee-pagina een bericht waar mensen ook makkelijk op kunnen reageren.

Heb je een profiel op dit sociale platform*, ben je lid van deze groep en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een bericht plaatsen. Maak hier een profiel. Wordt vervolgens hier lid van deze groep en:

  Plaats een bericht

 

Zonder profiel

Plaats rechtsonder op de Praat of doe mee-pagina zonder profiel direct je idee(ën).

Of geef je idee(ën) door via de LOC-Vraagbaak: 030 - 284 32 00; loc@loc.nl of Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht.

 

*Voor meer info over gebruik van dit platform en privacy, kijk hier.

Ideeën

 

De reactiemodule haalt reacties op...

 

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl