Op de pagina 'Steun ook' schrijven steunbetuigers ook allerlei ideeën.

Samen met de Vereniging van Ervaringsdeskundigen en psychiater Jim van Os, roept LOC op tot een maatschappelijk debat over een waarde-volle GGz. In een serie blogs geven we op hoofdlijnen weer waarom we dat willen. We doen dat in elke blog uit de reeks aan de hand van een belangrijk element uit de oproep van de initiatiefnemers. Ook lees je wat ervaringsdeskundigen, naasten en professionals in hun steunbetuiging daarvan vinden.

 

Vaak voelen mensen zich niet echt meer ‘mens’, omdat hun diagnose steeds voorop staat. Maar mensen zijn allereerst mens met een unieke eigenheid. De eenzijdige focus op het ziektebeeld maakt ook dat mensen vaak geen hulp krijgen bij het ontwikkelen van wat voor hen van waarde is.

 

“De psychiatrie en de psychologie moeten oppassen geen pseudowetenschap te worden die probeert alles in diagnoses en richtlijnen te vatten. Dat kan niet. Elk mens is anders en de wetmatigheid onder het handelen in de GGz is aantoonbaar zeer zwak. Het is zo belangrijk dat je je als mens in de GGz ervan bewust bent dat jij de keuzes maakt - ook al schermen ze met schizofrenie, waanzin, psychose, bipolaire stoornis of een ander etiket. Het is aan de hulpverlener die eigen regie te stimuleren. Dat gebeurt nu te weinig.”

Jim van Os in een interview voor Zorg & Zeggenschap 2017

 

“Goed initiatief. De huidige GGZ volstaat lang niet altijd meer, dat is wel duidelijk. Heb net zelf een training in de POD (Peersupported Open Dialogue) afgerond, ben mij veel meer bewust geworden van de kracht van luisteren, luisteren zonder oordeel, analyse of met een diagnose in het achterhoofd. Het is een hele uitdaging, maar enorm leerzaam en verrijkend.”

Karin Kraaij, steunbetuiger op www.waarde-volleggz.nl

 

Eerstvolgende stap

Als eerste stap is het noodzakelijk om een gezamenlijke perspectief te ontwikkelen. Daarom zetten we met alle bij de GGz betrokkenen in op een maatschappelijk debat. Zodat we met elkaar nadenken over het gezamenlijke perspectief. En welke stappen er nodig zijn om tot een bredere beweging te komen. Want er zijn ook al allerlei goede initiatieven, maar de verandering gaat nog niet ver genoeg. Het vormen van een brede beweging voor radicale verandering is hoog nodig.

 

“Ik steun dit omdat er anders binnenkort geen zorg meer is.”

Roelf Renkema, steunbetuiger

 

Betuig je steun!

Herken je dit en wil je meedoen? Ga dan naar www.waardevolleggz.nl en steun ook! Op die online pagina's kun je ook alle steunbetuigingen lezen, meepraten en aangeven dat je mee wilt doen. Dit kan allemaal ook via loc@loc.nl; 030 2843200 of een brief(je) aan Hof van Transwijk, 3526 XB in Utrecht.

 

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Laat ook weten:

  1. Wat is volgens jou nodig (hiervoor)?
  2. Wat kunnen we doen om die bredere beweging in de samenleving te starten voor waarde-volle geestelijke gezondheidszorg?

Met profiel

Plaats op de Praat of doe mee-pagina een bericht waar mensen ook makkelijk op kunnen reageren.

Heb je een profiel op dit sociale platform*, ben je lid van deze groep en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een bericht plaatsen. Maak hier een profiel. Wordt vervolgens hier lid van deze groep en:

  Plaats een bericht

 

Zonder profiel

Plaats rechtsonder op de Praat of doe mee-pagina zonder profiel direct je idee(ën).

Of geef je idee(ën) door via de LOC-Vraagbaak: 030 - 284 32 00; loc@loc.nl of Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht.

 

*Voor meer info over gebruik van dit platform en privacy, kijk hier.

Ideeën

 

De reactiemodule haalt reacties op...

 

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl