Ook de onderzoeker verandert...

Mijn droom was om naast fysiotherapeut ook onderzoeker te worden. Zo kon ik goede zorg geven, maar ook de zorg verbeteren door onderzoek. Er kwam een prachtige kans voorbij na mijn master Evidence Based Practice, ik kon onderzoeker worden bij Topaz in het kader van hun deelname aan de beweging Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg: van regels naar relaties. Een leuke uitdaging die ik met beide handen aangreep, maar het is anders als je normaal als fysiotherapeut patiënten na een beroerte revalideert. Tijdens mijn eerdere studie fysiotherapie wist ik nog niet waar ik wilde gaan werken, totdat ik per toeval in een verpleeghuis kwam stagelopen. Bij de bewoners merkte ik dat ik een verschil kon maken door contact, door een aanraking, glimlach, grapje, gesprek of een stukje lopen kon ik iemand even uit zijn wereld halen. De laatste jaren werk ik in de geriatrische revalidatiezorg en zie ik vooral revalidanten die een beroerte hebben gehad. In overleg met de revalidant, familie en collega’s bepalen we de revalidatiedoelen en werken we samen toe naar meer zelfstandigheid om weer terug naar huis te kunnen. Een moeilijke weg voor de revalidant en familie, waarbij ik mooie, maar ook emotionele momenten mag meemaken. Als onderzoeker en fysiotherapeut vind ik het contact fijn, kan ik door samenwerking meehelpen aan het verbeteren van een situatie en dat vind ik het leuke aan mijn beide banen.

Betekenis
Ik heb voor de beweging ‘van regels naar relaties’ bij Topaz een dynamisch onderzoeksplan opgesteld samen met Wilco Achterberg, hoogleraar institutionele zorg en ouderengeneeskunde aan het LUMC en specialist ouderengeneeskunde bij Topaz. Het bevatte in het begin meer kwantitatief onderzoek, bestaande uit vragenlijsten en het bijhouden van verschillen in metingen. Ik kreeg  hierdoor veel informatie, maar ik kende de redenen niet waarom mensen iets hadden ingevuld. Ik miste verhalen van de bewoners, familie, medewerkers en vrijwilligers. Uit de verhalen kun je duidelijker krijgen hoe een situatie in elkaar zit, wat de redenen ervoor zijn, wat er goed gaat en wat er anders zou kunnen. Hierdoor voegde ik meer kwalitatief onderzoek toe aan het dynamisch onderzoeksplan: actie onderzoek, interviews en observaties.

Kijk op de praktijk
In het huidige dynamische onderzoeksplan zitten vier onderdelen: actie onderzoek, tevredenheidmetingen, monitoren kwaliteit van zorg en verschillende verdiepende en verbredende onderzoeken. Enerzijds proberen we hiermee te verwoorden wat er gebeurt in de dagelijkse praktijk, anderzijds geven we de perspectieven van alle betrokkenen weer. Bovendien reflecteren wij op de resultaten met alle betrokkenen, waarna zij bepalen welke thema’s zij het belangrijkst vinden en hoe zij hiermee aan de slag willen.
Afbeelding: Onderzoek Topaz Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg: Van regels naar relaties
Verandering
De beweging ontwikkelt zich en dat vraagt ook van het onderzoek en van mij als onderzoeker om mee te ontwikkelen. Het heeft verandering gevraagd van mij als persoon, onderzoeker en fysiotherapeut. Ik heb geleerd meer stil te staan bij een bestaande situatie, luisteren, observeren, oordeel loos te kijken en meer te vragen om het beter te kunnen duiden. Open en nieuwsgierig in overleg gaan met bewoners, familie, medewerkers en vrijwilligers om te kijken wat er goed gaat en wat er beter kan voor de bewoner. De beweging vraagt van de bewoner, familie, medewerkers en vrijwilligers ook een verandering, door in overleg met elkaar te kijken hoe een situatie in elkaar zit, of daar iets aan veranderd kan worden om het nog beter te maken en de wijze waarop deze veranderd kan worden. Zo komen we samen met bewoners, familie, medewerkers en vrijwilligers meer tot zorg vanuit de relatie waarbij de bewoner meer centraal staat. Ik ben blij daar mijn steentje aan te mogen bijdragen en mee te veranderen.

Meer weten?
Ik vertel je graag meer:
Op 9-11 organiseert UNC-ZH i.s.m. Radicale vernieuwing en Topaz een kenniscafe en vertel ik met medeonderzoekers Josine Engels en Evelien de Raad meer over het onderzoek in Topaz Munnekeweij.
Op 12-11-2018 vertellen Josine Engels en ik onze ervaringen bij de landelijke inspiratiebijeenkomst van Radicale Vernieuwing, schrijf je in voor onze ontmoetingstafel. 

Annemarie de Brabander
Onderzoeker en onderzoekcoördinator, Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg, van regels naar relaties en fysiotherapeut Topaz

Afbeelding: Save the date kenniscafe op 9-11-2018

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC-initiatief Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Van mensen uit de kern van de vernieuwingsbeweging tot mensen die de beweging en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform, ben je lid van deze groep 'Radicale vernieuwing' en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan kijk hier. Lid worden van deze groep kan hier.

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met d.dronkert@loc.nl of 0615149585. Vast bedankt!

Benut ons netwerk

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen op deze pagina, mogelijk ook op www.radicalevernieuwing.nl, in onze nieuwsbrieven en sociale media. Én op de voorpagina van www.loc.nl, een netwerk van mensen die ook buiten de verpleeghuiszorg werken aan uitgangspunten van Radicale vernieuwing. Een flink bereik dus in ons uitgebreide netwerk!

  Plaats een blog of vlog

 

De reactiemodule haalt reacties op...

 

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl