Hoe stimuleer je autonomie van bewoners en versterk je mantelzorg in het verpleeghuis?

Leven zoals je zelf graag wilt
Mensen leven graag het leven zoals ze dat zelf willen. Ook als ze ouder worden. Jogé Boumans (Academische Werkplaats Ouderen, Tranzo, Tilburg University) deed promotieonderzoek waarin de vraag centraal staat hoe je je leven kunt blijven leven zoals je dat zelf wilt, ook als je wegens dementie niet meer thuis kunt wonen.

In haar promotieonderzoek worden twee verschillende zorgconcepten bestudeerd (De Leyhoeve en de Wever beide in Tilburg) om te bepalen welke elementen een rol spelen bij autonomie en mantelzorg.

Stimuleren van Autonomie en mantelzorg
In het eerste artikel is de wetenschappelijke literatuur doorzocht om te ontdekken wat bekend is over het stimuleren van autonomie en mantelzorg bij bewoners van intramurale zorginstellingen voor mensen met dementie (klik hier voor het artikel). Het doel van dit literatuuronderzoek was om te begrijpen hoe zorgconcepten, de fysieke omgeving of technologie kunnen bijdragen aan autonomie van bewoners en mantelzorg.

Onderlinge relaties en een sociale en flexibele open houding als succesfactoren
Na een brede zoektocht hebben we 49 artikelen in deze literatuurstudie meegenomen. Het bleek dat de relatie tussen bewoners en zorgverleners maar ook mantelzorgers belangrijk zijn. Een betere onderlinge relatie tussen de bewoner en de verzorgers zorgt voor meer kennis(deling) over de bewoner wat bijdraagt aan autonomie voor bewoners. Een sociale, flexibele en open houding van zorgverleners is ook van belang om mantelzorg te stimuleren.

De omgeving maakt het verschil
Tot slot bleek dat de inrichting van verpleeghuizen belangrijk is. Zo kunnen speciaal ingericht ruimten (zoals een tuin) zorgen dat bewoners actiever worden en het kan ook bijdragen aan meer autonomie voor bewoners. Gebruik maken van technologie zorgt dat zorgverleners minder tijd kwijt zijn aan het ‘zorgen’ waardoor zij meer tijd hebben voor een echt gesprek met bewoners.

Deze literatuurstudie biedt inzichten hoe verpleeghuizen autonomie van bewoners kunnen stimuleren en hoe zij mantelzorg kunnen stimuleren en dat hierbij veel aspecten van het leven in een verpleeghuis van belang zijn.

Wil je op de hoogte blijven van onderzoeken en evenementen van de academische werkplaats Ouderen van Tranzo? Volg ons op LinkedIn: https://www.linkedin.com/awo-tranzo-tiu of schrijf je in voor onze nieuwsbrief https://bit.ly/2Xdt399

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC-initiatief Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Van mensen uit de kern van de vernieuwingsbeweging tot mensen die de beweging en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform, ben je lid van deze groep 'Radicale vernieuwing' en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan kijk hier. Lid worden van deze groep kan hier.

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met d.dronkert@loc.nl of 0615149585. Vast bedankt!

Benut ons netwerk

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen op deze pagina, mogelijk ook op www.radicalevernieuwing.nl, in onze nieuwsbrieven en sociale media. Én op de voorpagina van www.loc.nl, een netwerk van mensen die ook buiten de verpleeghuiszorg werken aan uitgangspunten van Radicale vernieuwing. Een flink bereik dus in ons uitgebreide netwerk!

  Plaats een blog of vlog

 

De reactiemodule haalt reacties op...

 

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl