Wet zorg en dwang: tips workshop Creativiteit en technologie

Tekst: Jeanet Peek-Kolk (verpleegkundige bij Viattence)


Op 9 oktober j.l. ben ik bij de bijeenkomst van Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg geweest over de wet zorg en dwang. Het was een leuke bijeenkomst, welke verhelderende informatie gaf. Tijdens deze middag waren er verschillende sessies. Ik heb hierbij de sessie bijgewoond over “creativiteit en technologie”.  

Tijdens deze sessie hebben we het gehad over vrijheid en geluk voor onze bewoners/cliënten. En of technologie ons daarbij kan helpen, of dat het juist tegen werkt. Want geef je de bewoner wel vrijheid als je camera’s hebt om iedereen in de gaten te houden. En geef je de bewoner wel vrijheid als hij wel naar buiten mag, maar toch een GPS om heeft. 

Grootste uitdaging

De grootste uitdaging in dit onderwerp is dat je de technologie moet gaan inzetten als hulpmiddel en niet als doel. Er werd veel gesproken over wat we nu al doen om onze bewoners vrijheid te geven. Zo zijn er verschillende instellingen bij wie alle deuren gewoon open zijn. En waar de bewoners dus gewoon hun eigen gang kunnen gaan. 

Ook zijn er instellingen, waarbij dit in de beginfase is. 

Open deur in de buurt

Verder is het een uitdaging om de omgeving/buurt van de instelling mee te nemen in het proces van dementie en het vrijheid geven aan deze bewoners. Als de instellingen de deuren gewoon open laten, betekent dit ook wat voor de buurt/omgeving. 

Aanbevelingen

Aan het eind van deze sessie hebben we met elkaar nog wat aanbevelingen gedaan:

  • Gebruik technologie als middel en niet als doel
  • Ken je bewoner
  • Voer het gesprek met bewoner en familie/mantelzorg
  • Voer het gesprek met de omgeving/buurt
  • Pas technologie aan op het individu.
Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC-initiatief Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Van mensen uit de kern van de vernieuwingsbeweging tot mensen die de beweging en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform, ben je lid van deze groep 'Radicale vernieuwing' en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan kijk hier. Lid worden van deze groep kan hier.

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met d.dronkert@loc.nl of 0615149585. Vast bedankt!

Benut ons netwerk

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen op deze pagina, mogelijk ook op www.radicalevernieuwing.nl, in onze nieuwsbrieven en sociale media. Én op de voorpagina van www.loc.nl, een netwerk van mensen die ook buiten de verpleeghuiszorg werken aan uitgangspunten van Radicale vernieuwing. Een flink bereik dus in ons uitgebreide netwerk!

  Plaats een blog of vlog

 

De reactiemodule haalt reacties op...

 

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl